Perkiönkadun asumisyksikkö

Perkiönkatu 63, 33900 Tampere
Puh. 040-707 0051

Perkiönkadun asumisyksikköön voi hakeutua toistaiseksi vain Tamperelaiset asiakkaat päihde- ja mielenterveyspalveluiden asiakasohjausyksikön kautta.  Palvelu on suunnattu täysi-ikäisille tamperelaisille tai orivesiläisille, jotka tarvitsevat tukea, ohjausta ja neuvontaa asumisessa, arjen elämänhallinnassa, itselle mielekkäiden tavoitteiden saavuttamisessa ja sosiaaliseen ympäristöön kiinnittymisessä.

Perkiönkadun asumisyksikkö on asunto ensin – periaatteen mukaan toimiva tukikoti asiakkaille, jotka tarvitsevat apua selviytyäkseen arjesta.  Avun tarpeet voivat johtua asunnottomuudesta, raha-asioihin liittyvistä ongelmista ja päihde- tai mielenterveysongelmista. Asiakkailla on mahdollisuus myös sairaanhoitajan tarjoamiin palveluihin.

Asumisyksikössä on viisi ohjaajaa asiakkaiden apuna ja tukena arkisin 8-20 välisenä aikana ja lauantaisin ja arkipyhinä klo 8-16. Henkilöstömitoitus yksikössä on 0,2.

Asiakkaat asuvat omissa vuokra-asunnoissa ja heille tehdään ensin määräaikainen vuokrasopimus (2-3 kk), jonka jälkeen vuokrasopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Alkuperäisestä asunto ensin – periaatteesta poiketaan siinä, että tavoitteena on asiakkaiden kuntokuminen niin voivat muuttaa yksiköstä omiin ilman tukea oleviin koteihinsa.  Asumisajat kuitenkin saattavat joidenkin kohdalla olla pitkiä, jopa useita vuosia.

Tukiasuminen perustuu asiakaskohtaiseen, yhteistyössä palveluntuottajan, hoitotahon, asiakkaan ja sosiaalitoimen edustajan kanssa laadittuun palvelu- ja asumissuunnitelmaan. Suunnitelmaa tarkastetaan aina asiakkaan tarpeiden muuttuessa tai määräajoin, kuitenkin vähintään 6 kuukauden välein. Asiakkaiden tukeminen tapahtuu yksilöllisen palvelusuunnitelman mukaisesti työntekijöiden ja asiakkaiden henkilökohtaisilla tapaamisilla joko asiakkaan kotona tai yhteisissä tiloissa. Lisäksi työntekijät voivat toimia tukena asiakkaan asioidessa kodin ulkopuolella.

Asunnon koot vaihtelevat 25-37 m2 ja ne ovat peruskalustettuja. Asukas ei voi tuoda mukanaan omia huonekaluja yksikköön ja varastointitilaa ei ole. Asuntoja yksikössä on 26.

Asunnoissa kuten koko talossa on otettu huomioon esteettömyys liikkumisessa. Asunnoissa ei ole kynnyksiä, oviaukot tarpeeksi leveitä myös pyörätuolilla kulkemiseen ja hissillä pääsee joka kerrokseen.

Talosta löytyy sauna, pyykkitupa ja Härmälätupa. Erilaisia ryhmä ja vapaa-ajantoimintaa järjestetään tuvalla myös yksikön asukkaille. Niihin osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Asumispalvelussa noudatetaan yleisiä asuinhuoneelle asetettuja vaatimuksia. Pariskuntia varten on mahdollisuus kahden henkilön yhteisasumiseen. Yhteisasumisen tulee perustua molempien asukkaiden hyväksymiseen.

Maksut

Asiakas maksaa itse vuokransa ja voi hakea siihen asumistukea. Lähettävä kunta maksaa palvelumaksun. Tampereen kaupunki perii asiakkailtaan 105€/ kk asiakasmaksua. Tähän on mahdollisuus saada pienituloisen maksuvapautus tai maksualennus.